Ιdentify talented tennis players
Γονείς ρωτάνε συνήθως τους προπονητές του τέννις: «Νομίζετε ότι το παιδί μου μπορεί να κάνει καριέρα στο τέννις;» Οι προπονητές συνήθως απαντάνε αορίστως κάπως έτσι: «Κάθε καλός παίκτης έχει πιθανότητες…χρειάζεται προπόνηση και σκληρή δουλειά…αν ένα παιδί θέλει να κάνει καριέρα στο επαγγελματικό τέννις, πρέπει να προπονείται σαν επαγγελματίας».
Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι προπονητές δεν ξέρουν αν κάποιο παιδί έχει τη δυνατότητα να παίξει υψηλού επιπέδου τέννις; Μάλλον όχι, αλλά ακόμη κι αν το νομίζουν οι περισσότεροι προπονητές δεν λένε σ’ έναν γονιό ότι το παιδί του καλύτερα να πάει να μάθει κιθάρα ή να διαλέξει ένα άλλο σπορ. Μερικές φορές αυτό είναι και το σωστό. Θυμάμαι την περίπτωση ενός γνωστού προπονητή που είπε σε κάποιο γονέα ότι το 16χρονο παιδί του δεν είχε καμμιά πιθανότητα να φτάσει σε επαγγελματικό επίπεδο. Μετά τη συζήτηση ο απογοητευμένος γονιός έλυσε το συμβόλαιο με τον προπονητή και απευθύνθηκε σε έναν άλλο προπονητή ο οποίος θα του είπε περίπου «κάθε καλός παίκτης έχει πιθανότητες, ας αρχίσουμε να το προπονούμε ως επαγγελματία».
Έτσι, ας κυττάξουμε τι λένε οι επιστήμονες ερευνητές για τα ταλέντα στο σπορ. Κατ’ αρχήν ας δούμε τον ορισμό του ταλέντου. «Ταλέντο είναι η επαρκής δεξιότητα ή ικανότητα κάποιας μορφής, πάνω από τον μέσο όρο. Το ταλέντο είναι φυσικό χάρισμα ή ικανότητα ανώτερης ποιότητας».
Συμφωνώ απολύτως με τον ορισμό αυτό και για μένα οι λέξεις κλειδιά είναι «φυσική ικανότητα ανώτερης ποιότητας». Η άποψή μου είναι ότι οι πρωταθλητές γεννιούνται κι ύστερα φτιάχνονται. Δεν μπορείς να βγάλεις έναν πρωταθλητή του τέννις από έναν «μέσο» παίκτη.
Παραθέτω τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκανε ο Πολωνός Πιότρ Ουνιερζίσκι. Την έρευνα αυτή την διενήργησε μεταξύ νεαρών παικτών στην Ευρώπη από το 1994 ως το 2002.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Πιότρ Ουνιερζίσκι μίλησε ή παρακολούθησε περισσότερους από 1000 νεαρούς παίκτες σε πάνω από 40 χώρες. Ανάμεσά τους ήταν ο Ρότζερ Φέντερερ, η Κιμ Κλάιστερς, η Ζυστίν Ενέν, ο Γκιγιέρμο Κορία και πολλοί άλλοι από τους παίκτες που σήμερα διακρίνονται στο επαγγελματικό τέννις. Η μέση ηλικία των παικτών που εξέτασε ο Ουνιερζίσκι ήταν 12-13 ετών και πολλοί απ’ αυτούς τώρα βρίσκονται στο top 100 του κόσμου.
Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους μεγάλους παίκτες που διαπιστώθηκαν:
· Ήσαν 3-4 μήνες μικρότεροι από τον μέσο όρο ηλικίας των άλλων παιδιών του ηλικιακού γκρουπ.
· Ήσαν πιο αδύνατοι από τους άλλους συνομήλικους παίκτες τους σε ηλικία 12-13 ετών
· Είχαν λιγότερη δύναμη
· Ήταν πιο γρήγοροι και κινητικοί από τους καλύτερους παίκτες της ηλικίας των 12-13 ετών
· Η μέση ηλικία που άρχισαν τέννις ήταν τα 6 χρόνια. Άρχισαν να παίζουν σε τουρνουά στα 9 και μετείχαν σποραδικά σε τουρνουά έξω από τη χώρα τους από ηλικίας 11 ετών.
· Έπαιζαν περίπου 45-50 ματς μονά το χρόνο, συν δεκαπέντε διπλά, πράγμα που είναι μικρότερο από τον μέσο όρο γι’ αυτές τις ηλικίες.
· Προπονούνταν περίπου 10 ώρες την βδομάδα, που επίσης είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ηλικίας και 2-4 ώρες λιγότερο από τους top παίκτες των ηλικιών 12-13.
· Έκαναν γυμναστική κατά μέσο όρο δυό ώρες την βδομάδα περισσότερο από τον μέσο όρο.
· Οι γονείς τους ήταν υποστηρικτικοί –αλλά δεν «έμπλεκαν» στα πόδια τους.
Όπως μπορείτε να δείτε, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν απολύτως την άποψη ότι το φυσικό ταλέντο σ’ ένα σπορ είναι πιο σημαντικό από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.
Εδώ θα βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα:
www.tennisconsult.com